ШВЕЙЦАРИЯ 12 любопитни факта

28.03.2021

Швейцария не е само Алпи, шоколад и банки. Тази забележителна страна крие много изненади.

1. Замисляли ли сте се защо домейна на Швейцария е .ch? Всъщност латинското име на страната звучи като Confoederatio Helvetica.
2. В Швейцария има 4 национални езика: немски, френски, италиански и ретроромански.
3. В Швейцария са едни от най-високите заплати на планетата. През 2010 г средната работна заплата на учител е била 120 000 долара.
4. Швейцария няма столица – Берн е фиктивна такава.
5. В тази страна няма един управляващ. В Швейцария има 7-членен съвет, който изпълнява функциите на държавен глава.
6. Швейцария е страната с едно от най-ниските нива на престъпност.
7. В Швейцария е приет един от най-либералните закони за оръжията – на 8 милиона човека, поне 3-4 имат лично такова. Тихите води са най-дълбоки!
8. Ако си мислите, че швейцарците са пацифисти, помислете отново! В тази страна военната служба е задължителна и започва от 18-годишна възраст. Всички швейцарци имат оръжие в дома си, в случай, че започне неочаквано война.
9. Единствената част от легендарното швейцарско ножче, която не се произвежда в Швейцария, е тирбушонът. Той се произвежда в Япония.
10. Швейцарските глоби за превишена скорост зависят от дохода на отделния нарушител. Ако шофьор на Ферари има доход от един милион годишно, нищо чудно ¼ от този доход да отиде за глоби.
11. Странните паметници са често срещани в Щвейцария – В Берн има статуя на човек, който изяжда бебе. Паметникът е на повече от 500 години и никой не знае каква е историята му.
12. Всяка година в Берн се произвеждат 7 милиона парчета шоколад Toblerone.

Всички статии