Под небето на Тоскана или какви вина можем да пием в Тоскана

09.03.2021

 

Предоставяме ви списък с петте топ вина, които непременно трябва да опитате по време на вашето пътуване в Тоскана. Може би част от тях са по-скъпи и недостъпни, отколкото други вина, включени в списъка, но в случая цената определено е свързана с качеството. Освен това, дегустирайки най-характерните вина на Тоскана, всъщност създавате едно незабравимо преживяване: за вас и вашите спътници, за вашите сетива, особено като комбинирате всяко вино с подходящата храна.

 

1. КИАНТИ КЛАСИКО
Произвежда се на много голяма територия в тосканските провинции Флоренция, Сиена, Арецо, Пиза, Пистоя и Прато. Виното е напълно сухо, с висока киселинност и аромат на червени череши и билки. Кианти върви с много храни от традиционната тосканска кухня и най-вече със сосове на доматена основа, затова комбинацията му с различни видове паста е най-честа. Комбинира се чудесно и с антипасти като различни видове салуми (колбаси), сирена, а по-леките вина Кианти успешно се съчетават и с риба, приготвена на скара.

2. ВИН САНТО
Това е тип десертно вино с аромат на бадеми и мед, което се произвежда на няколко места в Италия, като традиционното за Тоскана Вин Санто се прави от сортовете Требиано и Малвазия. Можете да се насладите най-пълноценно на вкуса на Вин Санто, ако го опитате заедно с традиционни тоскански десерти и сладкиши като например кантучини , които можете да топите в чашата с вино. Нивото на захарността при това вино може много да варира и да го намерите в няколко разновидности – от полусухо до много сладко.

3. БРУНЕЛО ДИ МОНТАЛЧИНО
Това превъзходно червено вино се произвежда в района на градчето Монталчино, на 120 км от Флоренция от разновидност на сорта санджовезе. Брунелото върви отлично с всякакъв вид печено месо и дивеч и по тази причина изборът му е класика, когато на масата е сервирана традиционната тосканска фиорентина (прочутият телешки бифтек по флорентински).

4. ВИНО НОБИЛЕ ДЕ МОНТЕПУЛЧАНО
Нобиле де Монтепулчано произхожда от лозята, опасващи градчето Монтепулчано в южната част на Тоскана. То е напълно сухо червено вино с умерено или високо съдържание на танини, висока киселинност, с аромати и вкусове на черни череши, сушени гъби и букет от билки. Произвежда се от минимум 70% санджовезе, като местната разновидност на сорта се нарича пруньоло джентиле. Върви добре с колбаси от свинско месо, печено агнешко месо, дивеч, талятели със зехтин и печени гъби.

5. САСИКАЯ БОЛГЕРИ
Сасикая Болгери е едно от най-изтънчените и скъпи вина в Италия. Произвежда се ексклузивно от винарната Tenuta San Guido, разположена около градчето Кастането Кардучи, близо до Ливорно. Характеризира се с дълбок рубиненочервен цвят и съдържание на нежни танини, а ароматът е с щедри нотки на стафиди, билки, дим. По небцето оставя много свеж, жив и плодов вкус (на къпини). Комбинира се чудесно с червени меса, паста, задушено месо и твърди сирена.

Всички статии